Tetive su vitalna komponenta mišićno-skeletnog sistema, povezuju mišiće sa kostima i omogućavaju kretanje i stabilnost tela.

Bez tetiva efekat mišića ne bi mogao da se prenese na kosti i ne bi bili u stanju ni da držimo telo uspravnim niti da napravimo bilo kakav pokret.

Poznavanje makar osnovnih strukturnih i funkcionalnih osobina tetiva je od velike važnosti, kako za svaki tip treninga, tako i za svakodnevan život i mobilnost.

Zato ćemo probati u kratkim crtama da objasnimo od čega se sastoje i kako ove bitne telesne strukture vrše svoju funkciju.

Struktura tetiva:

Struktura tetiva se može podeliti na nekoliko nivoa, od kojih svaki ima uticaj na funkciju i svojstva tetiva.

Tetive se uglavnom sastoje od kolagenih vlakana, koja su raspoređena u paralelne snopove tako da formiraju glavnu strukturnu komponentu tetive. Ova kolagena vlakna su protkana malim količinama elastina i proteoglikana, koji tetivi daju elastičnost i smanjuju trenje.

Na makroskopskom nivou, tetive se sastoje od više fascikula, koje su snopovi kolagenih vlakana poredjanih paralelno.

Svaka fascikula je okružena tankim slojem vezivnog tkiva koje se zove perimizijum, koje pomaže u zaštiti i strukturnoj podršci fascikule.

Unutar svake fascikule, kolagena vlakna su paralelno rasporedjena i okružena su slojem vezivnog tkiva koji se naziva endomizijum. Sama kolagena vlakna se sastoje od manjih struktura zvanih fibrile, koje se sastoje od pojedinačnih molekula kolagena.

Ove fibrile su poređane u određenom pravcu unutar tetive kako bi se tetivi obezbedila njena mehanička svojstva.

Sami molekuli kolagena su sastavljeni od tri lanca aminokiselina koja su uvrnuta zajedno tako da formiraju trostruku spiralu.

Ova trostruka spirala je ono što kolagenu daje snagu i krutost, a takođe je odgovorna za jedinstvena mehanička svojstva tetiva.

Molekuli kolagena unutar tetive su umreženi kako bi formirali veće strukture koje su u stanju da izdrže velike sile.

Pored kolagena, tetive sadrže i druge komponente kao što su proteoglikani i elastin.

Proteoglikani su složeni molekuli koji pomažu da se tetivi obezbedi elastičnost i smanjuju trenje, dok je elastin protein koji omogućava tetivi da se istegne i razvuče.

Sve u svemu, hijerarhijska struktura tetiva je kritična za njihovu funkciju i svojstva.

Paralelni raspored kolagenih vlakana unutar tetive omogućava joj da prenosi sile od mišića do kosti, dok unakrsno povezivanje molekula kolagena daje tetivi snagu i krutost.

Proteoglikani i elastin pomažu da se tetivi obezbede njena jedinstvena mehanička svojstva, omogućavajući joj da izdrži velike sile i zadrži svoj oblik i strukturu tokom vremena.

Funkcija tetiva:

Funkcija tetiva je da povežu mišiće sa kostima i da im prenesu silu koje stvaraju omogućavajući kretanje i stabilnost tela.

Kada se mišić kontrahuje, stvara silu koja se prenosi kroz tetivu na kost za koju je pričvršćen. Ova sila omogućava kostima da se kreću u određenom pravcu, omogućavajući nam da izvodimo različite pokrete kao što su hodanje, trčanje i podizanje.

Tetive takođe igraju ključnu ulogu u regulisanju količine sile koju mišići mogu da generišu.

Prenošenjem sile sa mišića na kost, tetive omogućavaju mišiću da generiše veću silu nego što bi mogao sam. Ovo je posebno važno za aktivnosti koje zahtevaju veliku snagu, kao što je podizanje teških tegova.

Druga važna funkcija tetiva je da obezbedi stabilnost zglobova.

Pričvršćivanjem za kosti sa obe strane zgloba, tetive pomažu da se zglob zadrži u svom pravilnom položaju i spreči prekomerno kretanje koje može dovesti do povrede.

Tetive su takođe dizajnirane da budu jake i krute, što im omogućava da izdrže velike sile bez kidanja ili pucanja. Ova snaga i krutost su kritične za aktivnosti koje zahtevaju veliku silu, promenu pravca, ili eksplozivne pokrete kao što su skakanje ili sprint.

Sve u svemu, funkcija tetiva je da nam omogući da izvodimo širok spektar pokreta i aktivnosti prenoseći sile koje stvaraju naši mišići na kosti. Njihova snaga i krutost takođe igraju ključnu ulogu u održavanju stabilnosti i sprečavanju povreda tokom fizičke aktivnosti.

Trening i tetive:

Trening može imati značajan uticaj na strukturu i funkciju tetiva.

Posebno se pokazalo da trening otpora povećava krutost i snagu tetiva, omogućavajući im da izdrže veće sile.

Međutim, trening takođe može dovesti do povreda tetiva ako se ne izvodi pravilno. Povrede od prekomerne upotrebe kao što je tendinopatija mogu nastati kada je tetiva podvrgnuta konstantom opterećenju bez dovoljnog odmora i oporavka. To može dovesti do degeneracije tkiva tetiva, što rezultira bolom i narušenom funkcijom.

Da biste izbegli povrede tetiva tokom treninga, neophodno je da se pridržavate odgovarajućih tehnika treninga i omogućite adekvatan odmor i vreme oporavka između sesija. Postepeno povećanje intenziteta i obima treninga takođe može pomoći da se izbegnu povrede od prekomerne upotrebe.

Zbog toga je odabir pravog trenažnog programa i pravog trenera od velike važnosti za vašu dalju sportsku karijeru, ili čak i ako samo želite da zadržite mobilnost i vitalnost!