Pojam tendinopatija se odnosi na grupu bolnih poremećaja tetiva koje karakterišu degenerativne promene na tetivama, koje rezultiraju bolom, otokom i smanjenjem funkcije.

Tendinopatija je širok pojam koji obuhvata i tendonitis (zapaljenje tetive) i tendinoze (degenerativne promene u tetivi bez značajne inflamacije).

Tendinopatija se može javiti u različitim tetivama po celom telu, pri čemu su najčešće zahvaćene Ahilova tetiva, patelarna tetiva, tetive rotatorne manžetne i lakat.

Tendinopatija često nastaje usled ponavljanja pokreta ili preteranog stresa na tetivi, što dovodi do mikrotraume i degeneracije tokom vremena.

Tetive prirodno prolaze kroz degeneraciju tokom starenja, čineći starije osobe podložnijim tendinopatiji.

Loša biomehanika, kao što je abnormalno poravnanje zglobova ili neravnoteža mišića, može povećati rizik od tendinopatije.

Određena medicinska stanja (npr. dijabetes, reumatoidni artritis) i lekovi (npr. kortikosteroidi) takodje mogu povećati rizik.

Simptomi i dijagnoza tendinopatije:

Bol i osetljivost:

Tendinopatija se obično manifestuje lokalizovanim bolom, osetljivošću i otokom oko zahvaćene tetive.

Gubitak funkcije:

Tendinopatija može dovesti do smanjene snage, ograničenog opsega pokreta i poteškoća u obavljanju određenih aktivnosti.

Dijagnoza se prvenstveno zasniva na kliničkom pregledu, uključujući detaljnu istoriju bolesti, fizičku procenu i tehnike snimanja (npr. ultrazvuk, MRI) pri proceni strukture tetiva.

Opcije lečenja tendinopatije:

  1. Odmor i modifikacija aktivnosti: Privremeno izbegavanje aktivnosti koje naprežu tetivu može pomoći u smanjenju simptoma i promovisanju zarastanja.
  2. Fizikalna terapija: Ciljane vežbe za poboljšanje snage, fleksibilnosti i biomehanike su neophodne u rehabilitaciji tetiva.
  3. Nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAID): Ovi lekovi mogu pomoći u ublažavanju bolova i smanjenju upale.
  4. Krioterapija i toplotna terapija: Naizmenične primene hladnoće i toplote mogu pružiti simptomatsko olakšanje i ubrzati oporavak.
  5. Ekstrakorporalna terapija udarnim talasima (ESVT): Visokoenergetski udarni talasi stimulišu procese zarastanja unutar tetive.
  6. Terapija plazmom bogatom trombocitima (PRP): Koncentrovani trombociti koji sadrže faktore rasta se ubrizgavaju u tetivu da bi se podstakla regeneracija tkiva.
  7. Injekcije kortikosteroida: Mogu se koristiti oprezno u određenim slučajevima da bi se smanjila upala i bol.
  8. Operacija: U teškim slučajevima može biti potrebna hirurška intervencija za uklanjanje oštećenog tkiva ili popravku tetive.

Kako mozemo sprečiti i izbeći pojavu tendinopatije?

Postepeno napredovanje: Postepeno povećavajte intenzitet i trajanje vežbanja kako biste omogućili tetivi da se prilagodi i ojača.

Pravilna tehnika i forma: Osigurati ispravne obrazce pokreta i mehaniku tela tokom fizičkih aktivnosti kako bi se smanjio stres na tetive.

Odgovarajući odmor i oporavak: Ostavite dovoljno vremena za odmor i oporavak između treninga ili aktivnosti koje se ponavljaju.

Trening snage i fleksibilnosti: Redovno se bavite vežbama koje ciljaju na snagu i fleksibilnost mišića kako biste održali zdrave tetive.

Odgovarajuća oprema i obuća: Koristite odgovarajuću opremu i obuću koja pruža adekvatnu podršku i apsorpciju udara.

Naši treneri poseduju zavidno iskustvo u tretiranju baš ovih poremećaja, stoga ako imate poteškoće sa očuvanjem zdravlja tetiva Recupero centar je pravi izbor za vas!