Predstavljamo vam još jedan alat koji naš tim koristi kako bi sportistima dali što bolju dijagnostiku i mogućnost oporavka – TMG! 💪🏼

Šta je TMG?

Tenziomiografija (TMG) je neinvazivna tehnika koja se koristi za merenje mehaničkih svojstava skeletnih mišića.

Ova tehnika meri brzinu mišićne kontrakcije i stepen krutosti mišića, pružajući vredne informacije o stanju mišića i njegovoj sposobnosti da proizvodi silu.

TMG je novo polje istraživanja koje postaje sve popularnije među sportistima i trenerima zbog svoje sposobnosti da pomogne u poboljšanju rezultata treninga.

TMG radi tako što koristi mali uređaj za merenje električne aktivnosti mišića koji se zove miotonometar. Ovaj uređaj šalje mali električni impuls u mišić, što dovodi do kontrakcije mišićnih vlakana. Miotonometar zatim meri brzinu kontrakcije i stepen krutosti mišića, pružajući vredne informacije o funkcionalnom stanju mišića.

Jedna od ključnih prednosti TMG-a je njegova sposobnost da pruži povratne informacije o funkciji mišića u realnom vremenu.

Ova povratna informacija se može koristiti za trenutna prilagođavanja programa obuke, kao što je prilagođavanje intenziteta ili obima treninga. Praćenjem funkcije mišića, sportisti i treneri mogu da identifikuju slabosti i ciljaju ove oblasti pomoću specifičnih vežbi za poboljšanje performansi.

TMG se takođe može koristiti za praćenje procesa oporavka nakon povrede ili intenzivnog treninga.

Merenjem mehaničkih svojstava mišića tokom vremena, sportisti i treneri mogu pratiti napredak oporavka i prilagoditi programe treninga u skladu sa tim. Ovo može pomoći u sprečavanju pretreniranosti i smanjenju rizika od daljih povreda.

Još jedna važna prednost TMG-a je njegova sposobnost da prati zamor mišića. Zamor je uobičajen problem za sportiste i može negativno uticati na performanse i povećati rizik od povreda. Praćenjem funkcije mišića pomoću TMG-a, sportisti i treneri mogu identifikovati početak zamora i prilagoditi programe treninga kako bi sprečili dalji zamor.

TMG se takođe pokazao korisnim u optimizaciji programa vežbanja za određene populacije. Na primer, TMG se može koristiti za određivanje optimalnog opterećenja i obima treninga za starije osobe ili osobe sa hroničnim zdravstvenim stanjima. Prilagođavanjem programa vežbanja specifičnim populacijama, željeni rezultati se mogu postići brže i efikasnije.

Tenziomiografija je novo polje istraživanja koje ima potencijal da revolucionarizuje način na koji pristupamo treningu i vežbanju. Pružajući povratne informacije o funkciji mišića u realnom vremenu, praćenjem oporavka i zamora i optimizacijom programa vežbanja za određene populacije, TMG može pomoći sportistima i trenerima da poboljšaju performanse i smanje rizik od povreda.

Kako istraživanja u ovoj oblasti nastavljaju da rastu, TMG ima potencijal da postane dragoceno sredstvo za svakoga ko želi da optimizuje svoju obuku i postigne željene rezultate!

Šta dobijamo TMG testiranjem?

✅Prevencija od povreda
✅Profilisanje sportista
✅Pronalaženje slabih karika u kinetičkom lancu
✅Objektivna procena mišićnog stanja
✅Odluke vezano za povratak u igru nakon povreda
✅Upravljanje rizicima

Zaključak je da ovim alatom radimo dijagnostiku akutnih i hronicnih mišićnih promena, otkrivanje lokalnog zamora mišića i njihovu sposobnost kontrakcije ili opuštanja.

VAŽNO ⬇️⬇️⬇️
Kao i svaki drugi aparat na svetu TMG nije magičan, zato je važno ko rukovodi testiranjem i čitanjem podataka, kao i samo sprovodjenje procesa treninga ili rehabilitacije nakon dobijenih rezultata.
Naš glavni trener Uroš Stojčov je jedan od obučenih za rukuvođenjem ovog aparata i zato i uspeva da postigne odlične rezultate sa našim sportistima.

Ukoliko i Vi želite da unapredite svoje performanse, temeljno i dugoročno, dodjite u naš centar!